Simone
Simone
Leefstijlcoach

Een ingewikkelde tijd en dit wordt steeds moeilijker. Simone lacht als ze zegt: “Vroeger… Ja, vroeger was het makkelijker om je natuurlijke tempo en ritme aan te houden en gezonder te leven. Nu zijn er steeds meer dingen die het je moeilijker maken.” Meer stressprikkels, een chaotischer leven, meer verleidingen van voeding en minder beweging. Het is nu onmisbaar om bewust te zijn van al deze punten en een gezonde leefstijl te creëren. Kantoorbanen, supermarkten die vol staan met makkelijk, vet en zoet eten, de druk van social media. Iedereen wil de beste versie van zichzelf laten zien en falen is geen optie. “Er wordt constant vanaf alle kanten aan ons getrokken.” Simone wil als coach anderen inspireren, adviseren en motiveren.

Leefstijlcoach van Get Fit Girl

Simone (33 jaar) is geboren en opgegroeid in Groningen. Altijd al geïnteresseerd in wat beweegt mensen en hoe beweeg je mensen. Na SPH rond ze de opleiding leefstijlcoach af. 6 jaar terug is ze bij de sportschool Curves begonnen als fitnesscoach. Hier motiveert ze andere vrouwen tijdens work-outs. Simone heeft zelf ervaren wat een goede balans kan doen met je lichaam, dit gunt ze andere vrouwen ook. In haar werk persoonlijke leven is ze altijd op zoek naar de beste balans tussen voeding, beweging en ontspanning. Met als doel om zo aangenaam mogelijk door het leven te gaan.

 

Leef je beste leven

Simone is blij met de zoektocht naar balans en hoe het haar lichaam heeft veranderd. “Meer ontspanning en rust in mijn leven, minder stress en minder piekeren. Mijn lichaam is met krachttraining zo veranderd. Ik voel me sterker en krachtiger.”

We kunnen zo bezig zijn met ‘hoe het moet’ en ondertussen vergeten dat je leeft. Maar onthoud dat het ook anders kan. Simone hoort steeds meer over mensen die terug gaan naar de kern. “Je hoeft niet mee te gaan in de ratrace, het kan ook anders.”

“Een gezonde leefstijl hebben is volgens mij geen doel op zich. Het is een handvat om je beste leven te leven.” Het is een punt in het leven dat alles even belangrijk is. Dat de inspanning én ontspanning in één lijn liggen. Dat sporten gelijk is aan het herstel van je spieren. En dat gezond eten dezelfde waarde heeft als genieten. “Het is cliché maar zo waar: balans is key.

Welke pijlers zijn onmisbaar voor een gezonde leefstijl?

De 5 pijlers:

  • voeding
  • beweging
  • slaap
  • hormoonhuishouding
  • stress

De kunst is om deze 5 in balans te krijgen. Er is niet één pijler het belangrijkste. Elk punt heeft zo zijn eigen positieve effecten op de andere pijlers. Andersom werkt het helaas ook zo. Het negatieve effect is ook op te merken als dit niet in balans is.

Voorbeeld met disbalans tussen de pijlers:

Je beweegt overdag genoeg maar de balans tussen werk en privé is compleet verdwenen. Het gevolg daarvan is dat je slecht slaapt. Dat maakt het lastig om goed op je voeding te letten.

Het is overweldigend om alle 5 punten tegelijk aan te pakken. Dit is niet haalbaar en dit zijn geen kleine stappen. Waar is het meeste winst voor jou te halen? Dit gaat dan stap voor stap positief effect hebben op de rest van de pijlers. “Als je beter slaapt, is het makkelijker om op je voeding te letten. En als je goed beweegt, slaap je beter.” Alle aspecten hebben vanzelf invloed op elkaar.

 

4 tips om een sterke start te maken

Belangrijke punten die gaan helpen bij het vinden van jouw balans. En onthoud: er is niet één juiste weg. Het is voor iedereen persoonlijk, elk lichaam is anders en dingen werken voor iedereen verschillend. Daarom mag je je eigen keuzes maken. Denk na over waar voor jou het meeste winst te halen is.

Bekijk je energiebalans

Gewoontes veranderen kost veel energie. Zeker in het begin, want dit gaat tegen je natuur in. Is deze balans niet op orde? Dan begin je met 0-10. Denk bij jezelf na: waar krijg ik energie van? En doe ik genoeg van deze dingen of kan dit nog meer? Wat zijn de energieslurpers en hoe doe ik hier afstand van?

Zet kleine stappen

De haalbare stappen zijn onmisbaar voor het halen en volhouden van een verandering. Het zorgt voor een positieve succeservaring. En dat uit zich in een volgende stap. “Kijk naar wat goed gaat en denk niet te groot.” Als er gedacht wordt: ik moet gezonder leven. Dan moet het ook direct 180 graden anders. Dan wordt het een berg om tegenop te zien en onoverzichtelijk.

Kijk eerst naar kleine aanpassingen die je in je huidige leven makkelijk kan doorvoeren. Zonder dat het voelt als een drastische verandering. Zodat het haalbaar voelt.

Wees lief voor jezelf

Het begint bij acceptatie. Als je denkt: waar ik vandaan kom is slecht en waar ik heen wil is positief. Dat is zwart-wit denken en gaat je niet helpen bij het vinden van balans. Accepteer hoe het nu is, voel echte acceptatie. Daarna kun je standvastiger aan je doel beginnen. “Duurzame verandering kan pas ontstaan vanuit acceptatie voor wie je nu bent en waar je nu staat.”

Doe wat goed voelt 

Probeer uit wat het beste bij jou past en kies iets wat werkt. Lukt het ene niet? Geef de andere manier een kans. Zorg ervoor dat het gaat zoals dit voor jou werkt. Dan wordt het eigen en maak je het jezelf makkelijker. Vergelijk jezelf niet met anderen.

 

Tijd. De belangrijkste voor een duurzame verandering

Wist je dat het minimaal een maand duurt om nieuwe gewoontes aan te leren? Heb jij daar het geduld voor? Of wil je dit het liefst morgen al anders zien? Als je een verandering doormaakt dan wil je dit voor de rest van je leven, toch? Waarom zet je dan niet al je motivatie ervoor in om dit een knallend succes te maken?

Tegenwoordig moet alles snel, sneller, snelst. Het liefst vandaag beginnen en morgen klaar zijn. Begrijpelijk. Het kan zijn dat je klaar bent met je lichaam, met hoe je in het leven staat of keuzes die je gemaakt hebt. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Zo werkt het helaas voor je lichaam niet. Die heeft de tijd nodig om te wennen en daardoor is het een continu proces. “Er is geen quick fix. Het mag lastig zijn en dat hoort erbij maar wij kunnen moeilijke dingen doen als mens.”

Maak er daarom ook geen worsteling van, straf jezelf niet maar maak er een feestje van. Accepteer hoe het is, neem de tijd om een duidelijk doel te stellen, neem kleine stappen en geef jezelf de tijd om hieraan te wennen.

 

De invloed van stress op je leefstijl

De meest ongezonde invloed op ons leven: stress. En toch is stress niet altijd slecht. Kortdurige stress helpt je om alert te zijn. Bijvoorbeeld als er een spannende presentatie staat te wachten. Op zo’n moment heeft het een belangrijke functie en waarde.

De negatieve effecten van stress komen bovendrijven als dit te lang duurt. Er zijn stofjes in je lichaam die vrijkomen bij stress en blijven in dit geval te lang zitten. “Als een kudde wilde beesten een leeuw zien, dan is het nuttig als ze op hol slaan. Maar wanneer deze leeuw zich terugtrekt, is het tijd om weer stil te staan.” Dat moeten we niet vergeten. Kortdurige stress heeft waarde voor je lichaam maar langdurige stress kan funest zijn voor je lichaam.

Normaal gesproken werkt je spijsvertering goed. Je lichaam maakt altijd weloverwogen keuzes waar je energie naar toe gaat en waar het goed gebruikt kan worden. Bij acute stress legt het je spijsvertering stil omdat alle energie naar je spieren gaat om in actie te komen. Deze staan op zo’n moment namelijk onder spanning en hebben dit nodig.

Een bijnieruitputting kan een vervelend gevolg zijn van langdurige stress. De stresshormonen zwerven te lang in je lichaam rond waardoor deze uitputting een voorfase is van een burn-out. Je energie kwijt zijn, veel piekeren, angst ervaren en slecht slapen.

De hormonen hebben invloed op je adrenaline en je lichaam slaat makkelijker buikvet op als dit teveel is. Een logisch gevolg van de onrust in je lichaam is dat je dit ‘s nachts ook merkt en slecht slaapt.

Dit laat zien hoe belangrijk het is om de rust in je lichaam te bewaren en de stressprikkels er kortdurig te laten zijn.

 

Hoe ziet de balans van leefstijlcoach Simone eruit?

Meditatie

Elke dag neemt ze een moment om naar binnen te keren. “Eerst begon ik met 3 minuten per dag, 3 dagen lang. Daarna werd dit 4 minuten, 4 dagen lang.” Simone nam kleine stapjes om zo tot 10 minuten meditatie te komen. “Al hou je het bij 3 minuten per dag. Dat is een klein stapje én het is haalbaar.”

Yoga

Krachttraining combineren met yoga werkt voor Simone. Ze kiest een kort filmpje van 20 minuten op Youtube, wat haalbaar is voor haar. En de krachttraining doet ze 3 keer per week voor 30 minuten.

Eten

Simone doet ook qua voeding wat bij haar past. Ze voelt zich goed bij het niet eten van vlees maar af en toe kiest ze wel voor vis. Met 2 tot 3 stuks fruit en 6 kleine porties per dag houdt ze haar balans.