Marieke
Marieke
Orthomoleculair therapeut

Alle ballen hoog houden, 3 kinderen opvoeden, een lieve vrouw en vriendin zijn, fulltime werken als retailmanager en dan opeens… Je lichaam kan op allerlei manieren laten zien dat het de balans kwijt is.

We gaan maar door en negeren de signalen van ons lichaam. Nou is rust vinden in deze maatschappij ook een uitdaging. En als je dan de disbalans opmerkt, moet het ook vaak binnen 1 dag weer op de rit zijn. Ongeduld voor de duurzame verandering. Dat zie je ook terug in voeding. De kant-en-klare maaltijden zijn makkelijk en snel. Daar houden we van.

Maar is dat wel wat je lichaam echt nodig heeft? En wat kinderen nodig hebben? “Mijn kinderen groeien op in een maatschappij met pakjes suiker, snoep en andere ongezonde keuzes op de middelbare school. Alles is zo bewerkt.”

Marieke is orthomoleculair therapeut en heeft zelf ervaren dat voeding je niet moet vullen, wel voeden.

 

Orthomoleculair therapeut van Get Fit Girl

Marieke (39 jaar) is mama van 3 kinderen en woont in het zuiden van ons land. Met een rits aan ervaring als retail manager is 2020 het jaar om een opleiding te volgen als orthomoleculair therapeut. Nu heeft Marieke haar eigen praktijk en werkt ze 20 uur voor Get Fit Girl.

Haar lichaam laat weten aantal jaar terug weten dat het uit balans is door lichamelijke klachten. Alle onderzoeken leveren niks op. Totdat ze uitkomt bij orthomoleculaire geneeskunde. Dit verandert haar leven en de balans is terug. Leren kijken naar de oorzaak in plaats van de symptomen. “Bij mij was zoveel stress dat vitamines en mineralen niet meer naar de juiste plekken gingen”.

De waarde van deze therapie is zo groot, dat ze besluit om een opleiding te volgen. Nu helpt, motiveert en inspireert ze andere vrouwen in haar eigen praktijk met voedingsadviezen en transformational cupping.

 

Werken bij Get Fit Girl

Marieke beantwoordt vragen over voeding, slaap en bewegen in de chat en doet de intakes met nieuwe leden. De inhoudelijke vragen vindt ze het leukste.

“Hier kan ik echt een verschil maken. Als leden niet meer gemotiveerd zijn of niet snappen waarom het afvallen niet lukt, dan kijken we samen naar een oplossing. Ik word blij als het gesprek dan eindigt met: ‘Ik heb er zo’n zin in.’!”

Het fijne team, het warme ontvangst en de soepele samenwerking laten Marieke goed op haar plek zitten.

 

Een leefstijl met voeding dat voedt, niet vult

Marieke kiest nu bewust voor de juiste voeding én het beste drinken. “Vroeger koos ik voor voeding dat vult. Nu kies ik bewust voor voeding dat voedt. Ik vraag me af wat mijn lichaam nodig heeft en welke ingrediënten daarbij horen.” Dagelijks is dit veel fruit en groente, eiwitten en gezonde vetten. De suikers en vooral geraffineerde suikers probeert ze te vermijden.

Natuurlijk geniet Marieke nog steeds. “Ik hou de 80/20 regel aan voor mezelf. Mijn gewicht is gezond en dat blijft zo. Tuurlijk eet ik chips en blokjes kaas. Dat kan omdat ik deze leefstijl heb. Een salade met noten en zaden heeft nu zelfs voorrang op de ‘ongezonde keuzes’ omdat ik zie wat het mijn lichaam brengt.”

Alcohol drinkt ze bij hoge uitzondering. Marieke is bewust van de impact van alcohol op je lichaam. Wat alcohol met je lichaam doet, lees je bij het kopje ‘Minst favoriete voeding’.

“Een rustmoment nemen is moeilijk, maar ik heb gemerkt dat het noodzakelijk is voor een goede balans. Ik hecht een grote waarde aan mijn slaap, die is cruciaal. Mijn productiviteit en prestaties lijden eronder als ik een slechte nacht heb.”

Beweging doet ze ook voor haar gezondheid. Marieke combineert krachttraining, wandelen en fietsen.

Tegenwoordig is iedereen geneigd om alles tegelijk te doen. Maar is dat vol te houden?

“Een echte leefstijl creëren is zoveel fijner dan het moeten sporten en lijnen. Ik heb mijn leefstijl ook niet in 1 maand stabiel gekregen. Doe het alsjeblieft stapje voor stapje. Dát is zo fijn aan Get Fit Girl. Het is vol te houden, er is een gezonde én goede verdeling van de macro’s en ontzettend toegankelijk.”

 

5 tips om een gezonde leefstijl vol te houden

Stel haalbare doelen

Wees niet zwart-wit. Wel realistisch en eerlijk naar jezelf. Is het haalbaar om vandaag 90 kilo te wegen en morgen 65 kilo? Stel jezelf de vraag: wat is haalbaar en wat past er in mijn leven. Maak het concreet: hoe lang doe ik over dit doel? Wat komt er de komende tijd allemaal op mijn pad? Heb ik 3 etentjes deze week? Dan ga ik geen kilo minder wegen.

Beloon jezelf

Trots zijn op jezelf als je stapjes maakt, hoe klein ook. Het is mooi en het werkt positief. Beloon jezelf met een glimlach in de spiegel, een tas die je al heel lang wil of kook een extra lekkere maaltijd om het te vieren.

Heb geduld

“Ik heb mijn leefstijl nu, ook niet in 1 dag bereikt. Het gaat stap voor stap. Ik ben hier beland en iedereen vindt een eigen weg daarin.”

Plan je rustmomenten

Rustmomenten zijn ontzettend belangrijk. Doe wel iets wat bij je past en waar jij van geniet. “Ga niet mediteren als dit niks voor je is. Een boek lezen, wandelen of offline gaan zijn ook rustmomenten, als jij er maar van ontspant. Als je dit niet inplant, ben je sneller geneigd om door te gaan en komt het er niet van.

Betrek je omgeving bij jouw proces

Je partner heeft invloed op jouw proces. Steun elkaar, ook al doe je niet allebei hetzelfde. Wees samen trots, vier successen en geniet van de resultaten. Zo sta je sterker achter jouw doel.

 

Favoriete voeding en minst favoriete voeding van Marieke

“Groente en fruit voor de antioxidanten. Vette vis voor de omega 3. Noten, spelt, rogge en haver staan bij mij boven tarwe. En vooral alle onbewerkte voeding dat er vroeger ook al was.

Gevarieerd eten is belangrijk. Wissel af met groente. De ene dag een salade, de andere dag peulvruchten. Kies seizoensproducten, dan kun je niet fout gaan. “De aardbeien die tijdens de winter in de supermarkt liggen, zijn zo bewerkt dat ze de reis uit een ver land overleven en dan ook nog goed blijven in Nederland. Hoe gezond is dat?”

Hoe simpeler je eet, hoe beter. Het hoeft al helemaal niet moeilijk en uitgebreid. Dan is de kans dat je dan gezonde keuzes maakt is groot.

 

Minst favoriete voeding

“Alcohol. Dat vermijd ik. Je lever is een druk baasje. Het reinigen van je bloed, afbraak van afvalstoffen die vrijkomen bij de spijsvertering of binnenkomen via de omgeving, het omzetten van hormonen, vitamines en voedingsstoffen en het deels regelen van de bloedsuikerspiegel. Als er alcohol in je lichaam komt, ziet het dit als gif en zet direct alle andere processen, ook de vetverbranding, op een laag pitje. Je lichaam doet er alles aan om de alcohol zo snel mogelijk naar buiten te krijgen.”

Marieke is ook geen fan van de geraffineerde suikers en bewerkt vlees. “Neem bijvoorbeeld gerookte kip uit de supermarkt. Daar is zoveel mee gedaan dat je allemaal onnodige toevoegingen in je lichaam krijgt.”

 

Waarom goede voeding voor je lichaam onmisbaar is

“Je lichaam heeft brandstof nodig, net als een auto benzine nodig heeft. Gooi je benzine in een dieselauto? Dan rijdt het niet.” Wat Marieke hiermee bedoelt is dat je lichaam ook de juiste voeding nodig heeft om alle processen goed te laten werken. Voeding is brandstof voor het lichaam.

Het lastige is dat de voedingsindustrie erop gemaakt is om ons te vullen. De conserveringsmiddelen, e-nummers en ‘suikervrije’ labels zijn misleidend. Vroeger was er alleen maar onbewerkte voeding. Als je het jezelf nu makkelijk wil maken: hou het simpel. Het liefst biologisch maar het is logisch dat niet iedereen dit zich dat kan veroorloven.

Goede voeding is onze energiebron. Als dit rijk is aan bouwstoffen geef je jouw lichaam de grootste kans om gezond te blijven. Ongezonde voeding staat gelijk aan weinig energie, waardoor je moe bent, minder gaat bewegen en dus meer kans hebt op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

 

Belangrijkste tips van Marieke:

“Doe wat bij je past, maak haalbare en concrete doelen en doe vooral niks waar je niet achter staat.”

Het fijne aan Get Fit Girl is dat je een leefstijl gaat creëren. Je krijgt de kans om te starten met een bepaald gewicht en je krijgt recepten en inzicht in calorieën.

“Maak het jezelf eigen. Denk na over de boodschappen en wees bewust van je beweging.”